Rebsorten: 75 % Grenache, 10 % Mourvèdre, 10 % Syrah, 5 % Cinsault, Durchschnittsalter der Reben 90 bis 100 Jahre, zu genießen bis nach 2035
Robert Parker 92
verkostet Januar 2024:
2021 Le Vieux Donjon Rouge Châteauneuf-du-Pape in mittlerem Granatrot, Aromen von reifen Pflaumen, schwarzen Oliven, Kirschlikör, Süßholz, Minze, Käuter der Provence. Der Geschmack wirkt zuerst weich im Mund, dann ausladend mit Druck am Gaumen. Konzentrierte Struktur, frische, saftige Frucht, reifes Tannin setzt sich im Nachhall fort mit feiner Fruchtsüße. Bitte vor dem Genießen einige Stunden belüften.
The Wine Advocate RP 92 Reviewed by: Joe Czerwinski Drink Date: 2023 - 2035
A classic blend of 75% Grenache, 10% each Mourvèdre and Syrah and 5% Cinsault, the 2021 Chateauneuf du Pape is a charming, easy-drinking effort. Marked by scents of cherries and garrigue, it's medium to full-bodied, silky, fine and classic but not great, with just a hint of dark chocolate on the finish. Published: Sep 29, 2023
41,00 €
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Rebsorten: 50% Roussanne, 50% Clairette, Rebfläche 1,5 Hektar, zu genießen bis nach 2030
The Wine Advocate 94
verkostet Oktober 2023:
2022 Le Vieux Donjon Châteauneuf-du-Pape blanc mit glänzendem Goldgelb, gelbfruchtige Aromen, reife Mirabelle, Birne, weißen Mandeln. Mit Belüftung lassen sich Kräuterwürze und mineralische Noten erkennen. Am Gaumen Extrakt mit feinem Schmelz, würzige Frucht, mittlere Struktur. Ausgeglichen wirken Säure und Frucht im Nachhall.
The Wine Advocate RP 94 Reviewed by Joe Czerwinski Drink Date 2023 - 2030
A 50-50 blend of Clairette and Roussanne, all made and matured in stainless steel, the 2022 Chateauneuf du Pape Blanc is a classic example of Vieux Donjon's white. Scents of tangerine, pineapple and white peach are tinged with just a hint of honeyed richness that somehow enhances rather than compromises the overall sense of freshness. It's medium to full-bodied in the mouth, with a silky texture and ample length. Published: Sep 29, 2023
At Le Vieux Donjon, Claire Michel and her brother, François, kindly offered a brief vertical of their red wines, including the 2021, 2020, 2019, 2016 and 2010 vintages. This fairly traditional estate continues to fashion a single red wine and a single white wine each year, putting them in what seems to be an ever-shrinking minority of producers. The white wine is a blend of Clairette and Roussanne, made entirely in stainless steel, and grown near the bottom of Cabrières, where the clay is particularly abundant amid the limestone. "It's a good terroir for whites," said François. The Michels report that they are picking their Roussanne earlier than they used to, focusing on retaining freshness. In 2022, the Roussanne was picked on August 22, the Clairette on September 3. The red wine matures in foudres or concrete tanks, so it also sees rather neutral aging. The wine is blended in December the year following the harvest, then put back into foudre or tank until bottling, several months later. François recalls 2021 as, "a normal summer, not too warm, not too dry. Very classical and easy, up until the end, when we had several rain episodes—three or four." As at many estates, the 2021 red wine has turned out better than was expected when the grapes were harvested, and the 2021 Le Vieux Donjon, while it doesn't measure up to the wines from great vintages, is an excellent wine.
42,90 €
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Rebsorten: 50% Roussanne, 50% Clairette, Rebfläche 1,5 Hektar, zu genießen bis 2028
Falstaff 93/100
"Tasting vom 11.04.2022: Peter Moser
Helles Goldgelb, silberfarbene Reflexe. Zart nach Wiesenkräutern, Noten von Melone und Orangenzesten, ein Hauch von weißen Blüten, Biskuit und Mandeln. Elegant, stoffig, feine fruchtige Süße, ein Hauch von Akazienkonig, balanciert, verfügt über Frische und Länge, bereits gut antrinkbar."
verkostet September 2022:
2020 Le Vieux Donjon Châteauneuf-du-Pape blanc mit glänzendem Goldgelb, intensive Aromen von Akazienhonig, Kräutern und weißen Blüten, im Mund frische, konzentrierte Frucht mit dichter Struktur am Gaumen, im Nachhall punktet eindeutig die Eleganz.
41,00 €
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