Appellation Pessac-Léognan Controlée, Rebsorten: 65,5 % Merlot, 32,5 % Cabernet Sauvignon, 2 % Cabernet Franc, zu 75 % in neuen Eichenholz-Barriques ausgebaut, perfekt gelagert und gereift seit Kauf ab Château, zu genießen bis nach 2055, Füllstand hf high fill
Jane Anson - Inside Bordeaux 98
Jeff Leve, The Wine Cellar Insider 97
The Wine Independent 97
Wine Enthusiast 97
Robert Parker Wineadvocate 96+
Gilbert & Gaillard 96
Wine Spectator 95
Gault & Millau 18,5
Bettane et Desseauve 18
Vinum 17,8
Verkostet November 2024:
2012 Châteu Haut-Brion mit dichtem Purpurrot, komplex sind die Aromen reifer Süßkirschen, Rauch, Fruchtwürze und Mokka. Der Ansatz wirkt samtig, seidig, vollmundig breitet sich Textur im Mundraum aus. Am Gaumen gefällt die gute Portion Eleganz, lang anhaltend und stoffig klingt der Wein aus.
Jeff Leve, The Wine Cellar Insider 97
"2012 Vintage Tasted: Jul 2022
A clear candidate for the wine of the vintage, there is a richness and depth of flavor not found in most wines from this difficult vintage. Full-bodied, with layers of dark, smoky, spiced, tobacco-stained red fruits, ample tannin, and structure for aging as well as ample length and complexity in the finish, give this another 5-7 years in the cellar before opening a bottle. Drink from 2027-2050."
Vinum 17,8/ 20
"Ungewohnter Haut-Brion mit blumig-fruchtiger Aromatik, der uns doch durch seine samten-seidige, runde, geschmeidige Art überraschte, sehr vollmundig und doch frisch, gut gebaut, der gewiss hohe, aber nicht dominierende Alkoholgehalt wird durch die ebenfalls sehr präsente Säure gut abgefedert, das Ganze wirkt dennoch ausgewogen und bleibt elegant. Wurde verkostet in Bordeaux Primeur 2012"
The Wine Advocate RP 96+ Reviewed by: Neal Martin Drink Date: 2022 - 2055
Tasted blind at the Southwold 2012 tasting, the 2012 Haut-Brion has an open and generous bouquet with blackcurrant pastille, cassis and briary aromas the exude very pure Merlot. The palate is medium-bodied with a sumptuous opening that is rare in 2012: rounded and generous, caressing in the mouth with black plum and blackcurrant towards the finish, residues of truffle and white pepper lingering on the aftertaste that turn very savory after 15 minutes—bacon fat or Italian cured meats. There is a lot to love about this Haut-Brion although in this blind showing I scored it the same as La Mission Haut-Brion. Who will stick their neck out as the two wines mature? Tasted January 2016.
Published: Oct 28, 2016
Erzeuger/Abfüller: Château Haut-Brion, S.A.S. Domaine Clarence Dillon, Verantw. Philippe Vidal, 135 Av. Jean Jaurès, F-33608 Pessac, France, Tel. +33 5 56 00 29 30, email: contact@domaineclarencedillon.com
494,00 €
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