Château Haut-Brion PRemier Grand Cru Classé Pessac Leognan

2014 Château Haut-Brion Pessac Léognan Premier Grand Cru Classé

Appellation Pessac-Léognan Controlée, Rebsorten: 50 % Merlot, 39 % Cabernet Sauvignon, 11 % Cabernet Franc, zu 70 % in neuen Eichenholz-Barriques ausgebaut, perfekt gelagert und gereift seit Kauf ab Château, zu genießen bis nach 2050, Füllstand hf high fill

 

Wine Enthusiast  100

Falstaff  96

Robert Parker Wineadvocate  96

Jeff Leve, The Wine Cellar Insider  96

Jane Anson - Inside Bordeaux  96

Wine Spectator  96

Bettane et Desseauve  19

Gault & Millau  18,5

Vinum  18

 

Verkostet November 2024:

2012 Châteu Haut-Brion mit dichtem Purpurrot, komplex sind die Aromen reifer Süßkirschen, Rauch, Fruchtwürze und Mokka. Der Ansatz wirkt samtig und seidig, vollmundig breitet sich die Textur im Mundraum aus. Am Gaumen gefällt die gute Portion Eleganz. Lang anhaltend und stoffig klingt der Wein aus.

 

Vinum

Pessac-Léognan AOC 1er Grand Cru Classé Château Haut-Brion 2014

18,0/ 20 Punkte

"Ganz grosse Klasse: Frische, Rasse, Fülle, Länge, Qualität der dichten, festen, knackigen Gerbstoffe. Wurde verkostet in Bordeaux Extra 2017: Arrivage 2014 (6|2017) INT"

 

Falstaff 96

"Tasting vom 24.04.2015

Anfangs verschlossen, doch durchaus Komplexität andeutend: feuchter Kies und Kräuter, im Glas bereits etwas Würze entwickelnd. Dicht mit Stoff be­packter Gaumen, klebrig-körnig, taktil­mineralisch gekoppelt, gut eingebundene reife Säure, defensive Saftigkeit, strukturell sehr lange anhaltend, mit intensiver Mineralität, zum Kauen fest. Sehr kompakter Wein, erkennbarerweise am Maximum des im Jahrgang Möglichen extrahiert. 50 Prozent Merlot, 11 Prozent Cabernet Franc, 39 Prozent Cabernet Sauvignon."

 

100/100 Wine Enthusiast

2014 Vintage Tasted: Jan 2017

Full of ripe fruit, opulent and concentrated, this is a fabulous and impressive wine. It has a beautiful line of acidity balanced with ripe fruits. The wood aging is subtle, just a hint of smokiness and toast. This is one of those wines, from a great white wine vintage, that will age many years. Drink from 2024.

 

The Wine Advocate  RP 96  Reviewed by: Neal Martin Drink Date: 2021 - 2050

The 2014 Haut Brion is a blend of 50% Merlot, 11% Cabernet Franc and 39% Cabernet Sauvignon picked between 11 September and 10 October, cropped at 42.9 hectoliters per hectare and raised in 70% new oak. As I observed when I made the comparison in barrel, the Haut Brion exudes more red fruit than La Mission Haut Brion, adorned with wild strawberry, bilberry, tobacco and again, just that hint of menthol in the background. The palate is very fresh and taut on the entry. The acidity is very nicely pitched and there is a touch of marmalade and blood orange that is tangible at the back of the mouth. There is real frisson to this Haut Brion, not quite as seductive and as smooth as its sibling over the road, but very persistent in the mouth. I noticed that over 15 to 20 minutes that the Haut Brion just gained more and more complexity, putting a small distance between itself and La Mission, as if determined to mock my opinion in barrel that La Mission would have the upper hand! Be my guest. Haut Brion has an inch, just an inch ahead of its "rival" sibling.  Published: Mar 31, 2017

  1. Allergene: Enthält Sulfite
  2. Flascheninhalt:  0,75 l 
  3. 14,5 % Vol. Alc. Naturkork   
  4. Erzeuger/Abfüller: Château Haut-Brion, S.A.S. Domaine Clarence Dillon, Verantw. Philippe Vidal, 135 Av. Jean Jaurès, F-33608 Pessac, France, Tel. +33 5 56 00 29 30, email: contact@domaineclarencedillon.com

2014 Ch. Haut-Brion

469,00 €

658,67 € / L
  • begrenzte Anzahl verfügbar
  • 1-2 Tage

2012 Château Haut-Brion Pessac Léognan Premier Grand Cru Classé

Appellation Pessac-Léognan Controlée, Rebsorten: 65,5 % Merlot, 32,5 % Cabernet Sauvignon, 2 % Cabernet Franc, zu 75 % in neuen Eichenholz-Barriques ausgebaut, perfekt gelagert und gereift seit Kauf ab Château, zu genießen bis nach 2055, Füllstand hf high fill

 

Jane Anson - Inside Bordeaux  98

Jeff Leve, The Wine Cellar Insider  97

The Wine Independent  97

Wine Enthusiast  97

Robert Parker Wineadvocate  96+

Gilbert & Gaillard  96

Wine Spectator  95

Gault & Millau  18,5

Bettane et Desseauve  18

Vinum  17,8

 

Verkostet November 2024:

2012 Châteu Haut-Brion mit dichtem Purpurrot, komplex sind die Aromen reifer Süßkirschen, Rauch, Fruchtwürze und Mokka. Der Ansatz wirkt samtig, seidig, vollmundig breitet sich Textur im Mundraum aus. Am Gaumen gefällt die gute Portion Eleganz, lang anhaltend und stoffig klingt der Wein aus.

 

Jeff Leve, The Wine Cellar Insider  97

"2012 Vintage Tasted: Jul 2022

A clear candidate for the wine of the vintage, there is a richness and depth of flavor not found in most wines from this difficult vintage. Full-bodied, with layers of dark, smoky, spiced, tobacco-stained red fruits, ample tannin, and structure for aging as well as ample length and complexity in the finish, give this another 5-7 years in the cellar before opening a bottle. Drink from 2027-2050."

 

Vinum  17,8/ 20

"Ungewohnter Haut-Brion mit blumig-fruchtiger Aromatik, der uns doch durch seine samten-seidige, runde, geschmeidige Art überraschte, sehr vollmundig und doch frisch, gut gebaut, der gewiss hohe, aber nicht dominierende Alkoholgehalt wird durch die ebenfalls sehr präsente Säure gut abgefedert, das Ganze wirkt dennoch ausgewogen und bleibt elegant. Wurde verkostet in Bordeaux Primeur 2012"

 

The Wine Advocate  RP 96+  Reviewed by: Neal Martin  Drink Date: 2022 - 2055

Tasted blind at the Southwold 2012 tasting, the 2012 Haut-Brion has an open and generous bouquet with blackcurrant pastille, cassis and briary aromas the exude very pure Merlot. The palate is medium-bodied with a sumptuous opening that is rare in 2012: rounded and generous, caressing in the mouth with black plum and blackcurrant towards the finish, residues of truffle and white pepper lingering on the aftertaste that turn very savory after 15 minutes—bacon fat or Italian cured meats. There is a lot to love about this Haut-Brion although in this blind showing I scored it the same as La Mission Haut-Brion. Who will stick their neck out as the two wines mature? Tasted January 2016.

Published: Oct 28, 2016

  1. Allergene: Enthält Sulfite
  2. Flascheninhalt:  0,75 l 
  3. 15 % Vol. Alc. Naturkork   
  4. Erzeuger/Abfüller: Château Haut-Brion, S.A.S. Domaine Clarence Dillon, Verantw. Philippe Vidal, 135 Av. Jean Jaurès, F-33608 Pessac, France, Tel. +33 5 56 00 29 30, email: contact@domaineclarencedillon.com

2012 Ch. Haut-Brion

494,00 €

658,67 € / L
  • begrenzte Anzahl verfügbar
  • 1-2 Tage

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